Kenniswerk Documentaire

Samenvatting:

 

“Kenniswerk” is een documentaire in opdracht van KNVI/SOD die licht schijnt op de impact van een soort werk dat door steeds meer mensen wordt uitgevoerd. Het is het derde deel van een serie genaamd “Alles is informatie”.

Voor dit project ontwikkelden wij een stijl, een poster en animaties die door de documentaire heen zijn gebruikt.

De animaties werden parallel aan het afnemen van de interviews gemaakt.

Credits

Opdrachtgever
KNVI | SOD
Regie/interviews
Barbara van den Bogaard
Camera en geluid
Gerbert Toes & Loes Janssen
Edit
Barbara van den Bogaard
Post production
Gerbert Toes
Design
Eileen Boeijkens
Animation
Max Peterse
Productie
UmaMedia / Martijn Åslander

Het proces

Een passende animatie bedenken terwijl het videomateriaal nog geschoten moest worden was geen kleine opgave. Om tot een goed concept te komen zaten we wekelijks aan tafel bij de filmmakers van UMA Media (te Breda). Het schetsen, designen en animeren moest snel gebeuren, zodat al het videomateriaal en het animatiemateriaal in de laatste week voor de deadline op tijd bij elkaar gebracht kon worden.

Het beginpunt was een metafoor voor grenzen en restricties. Een gevoel dat de (besturings)systemen die we gebruiken voor ons werk ons ook kunnen belemmeren in hoe we werken. Wat we willen verandert niet, maar het hoe heeft een grote impact op onze samenleving.

We kozen voor een ‘knikkerbaan’ als metafoor, omdat het zowel het doel (het eindpunt van de baan) als het hele systeem duidelijk weergeeft.

Voor dit project doken we in verschillende technieken om uiteindelijk te landen bij een esthetiek die ons het meeste aansprak. We experimenteerde met realistischere 3D renders en simulaties en platte 2D animatie. Uiteindelijk werd het een combi van beide: 3D animaties die er 2D uitzien, maar nog steeds de illusie van diepte geven. Dit bood ons meer flexibiliteit en een dynamische animatiestijl.

De afbeeldingen hieronder geven een idee van het proces.